Energia megtakarítás a háztartási gépek segítségével

Szakszerű tanácsadással többet eladni A porszívó se hiányozhat a szakkereskedők palettájáról.

Energiatakarékos porszívózás
Először talán meglepődik, ha azt hallja, hogy energiatakarékos módon is lehet porszívózni - ugyanis a porszívót mindenki viszonylag keveset használja. De ha meggondolja, hogy a porszívó hálózati teljesítménye hasonló egy elektromos melegítőéhez - azaz 200 Watt vagy annál is nagyobb - akkor már érthetőbbé váli a dolog. Ha a porszívóval naponta egy órát porszívózunk (ami nem is olyan gyakran megtörténik), akkor az év 365 napján 730 kWh energiát fogyasztunk el. Az energiára hamarosan eléri 130 eurót vagy még többet. Ha fele ennyi ideig használjuk a porszívót, akkor is összejön kb. 70 euró. Gondoljon bele, hogy Németországban kb. 40 millió háztartás van, ezek mindegyikében van legalább egy porszívó. Így már világossá válik, hogy a porszívók fogyasztása a teljes energia fogyasztásnak nem is olyan jelentéktelen részét képezik. Egy átgondolt munkadószerrel ezen e területen is hozzá lehet járulni az általános energia megtakarításhoz és környezetvédelemhez.

A hálózati teljesítmény ugyanaz mint a szívóteljesítmény?

A mai porzívók nagy hálózati teljesítmény mellett működnek és ez a tény nem csak azért fontos, mert eladási érv lehet. Az elfogulatlan laikus azt hiszi, hogy minél nagyobb a porszívó teljesítménye, annál nagyobb a szívóereje. A hálózati teljesítmény nagyságából valójában nem lehet megállapítani a szívóhatás erősségét. Az viszont természetesen igaz, hogy a nagy hálózati teljesítmény nagy motor teljesítménnyel párosul. Az a döntő, hogy a motor teljesítménye milyen mértékben jelenik meg a szívófej végén jelentkező szívóhatásban. Ez az ún. hatásfoktól függ, azaz attól, hogy a motorerő milyen arányban alakul át szívóerővé. Ez az arány a porszívók esetében alig több, mint 30 százalék és nagy mértékben az adott porszívó konstrukciójától függ. Egy példa: az adatlap szerint egy porszívó névleges hálózati teljesítménye 2000 W, a szívófej végén megjelenő szívóteljesítmény 400 W. Ez 20 százalékos hatásfoknak felel meg, másképpen fogalmazva 2000 W hálózati teljesítményből 400 W alakul át szívóteljesítménnyé. A többi 1600 W-ból fel nem használt “kidobott” energia lesz.

Mindig megfelelő szívócsövet használjon.
A porszívózás során úgy lehet energiát megtakarítani, ha az egész munkafázist ennek a célnak rendeljük alá. A munkavégzés során elért sok kis apró megtakarítás a munka végére egy jelentősebb megtakarítássá áll ösze. A takarékoskodást azzal kell kezdeni, hogy mindig a célnak megfelelő szívófejet alkalmazzuk. Az átváltható szőnyeg/padó szívófejet mindig a megfelelő állásba kapcsoljuk. Kényelmes és energiatakarékos lesz a porszívózás, ha a keményet a puhára - a puhát a keményre szabályt alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a kemény padlókat - járólap, parketta, stb. - a kicsúsztatható kefeszegéllyel porszívózzuk. A puha felületeket , pl.: padlószőnyegeket pedig a kefével úgy, hogy az előbb említett szegély be van húzva. A kefe-feltétekkel a textil szálakat, szöszöket, állati szőröket távolíthatjuk el vagy az elektrosztatikus töltésű, elhajló szálú, szintetikus padlóborítókat tisztíthatjuk. A polcok, kárpitok, függönyök, illesztések, stb. tisztításához speciális szívófejet ( ún. fúgatisztító) adnak minden porszívóhoz. A hatékony tisztítás érdekében a fenti esetekben mindig ezt a fejet használja.

Az elektronikai és a technológiai újítások alkalmazásával áramot takarítunk meg.
Vizsgálatok azt mutatják, hogy nem célszerű és nem is éri meg a szívóerőt a “végtelenségig” növelni. Túl nagy szívóteljesítmény mellett a szívófej túlzottan belekapaszkodik a padlószőnyegbe - a tolóerő elviselhetetlenül nagy lesz. Gyakran sokkal hatásosabb az, ha a padlót kisebb szívóerővel tisztítjuk, sőt még ennél is jobb, ha minden padló fajtához a neki megfelelő szívóerőt állítjuk be. Az egyszerű porszívókon a szívóerőt eddig csak mechanikusan, egy kis melléklevegő tolózárral lehetett szabályozni. Ennek az a hátránya, hogy hangosabb lesz tőle a készülék és a motor a legmagasabb forgássebességen jár - és ez energia pazarlás. Ez az oka annak, hogy a szívóerő beszabályozását mára már szabványba foglalták. De itt is van egy “de”. A gyakorlatban ritkán fordul elő, hogy a felhasználó beállítaná a javasolt teljesítményt. Elsősorban talán azért nem, mert a különböző pótfejek közül sokszor nem tudja, hogy melyiket is használja. Ezen a szívóerő-automatikával ellátott porszívók tudnak segíteni. Ezek a készülékek elektronikusan, egy szívó-szenzor segítségével szabályozzák a szívóteljesítményt. Az automatika a tisztítandó felülethez állítja be az optimális teljesítmény felhasználást. Ha nincs nagyon tele a porzsák, a szívóerő gyengülése egy bizonyos pontig kiegyenlítődik. Így lehet a lehető legkisebb energia felhasználással porszívózni.

Egy másik technológia, ami a Siemens konstrukció mellett szól: ez a repülőgép turbinából “kölcsönvett” kompreszor technológia. Ennek alkalmazásával úgy lehet áramot megtakarítani, hogy közben nem csökken a teljesítmény.

Ezt a megoldást a repülőgép konstruktőrök javasolták a Siemensnek. A Siemens compressor technology®-val ellátot új generációs porszívójában a ventillátor azon az elven működik, mint egy repülőgép turbina. Az aerodinamikus formára tervezett lapátkerekek megközelítik a 800 km/h csúcssebességet. A levegő átáramlás pedig 45 liter per percre megemelkedik. Az eredmény: az új modellek összehasonlíthatatlanul több port tudnak felszívni, mint az eddigi porszívók. Ezen felül, az energiafogyasztás jó egyharmadára csökken. Egy speciális zajcsökkentő a kibocsátott hangerőt (A) 73 dB-re redukálja.

Ideális munkasebesség a porszívózás során.
A fejet porszívózáskor lassan és egyenletesn kell mozgatni a padlón. Ha nem kapkodunk, akkor a porszívófej elegendő ideig marad a felületen ahhoz, hogy alaposan fel tudja szívni a szennyeződéseket. Mégeri kivárni ezt az időt, mert így lesz a felporszívózott felület ragyogóan tiszta. Az ideális munkasebesség 0,5 méter per perc. A leghatékonyabb az ún. sziget-szerű porszívózás. Ez alatt azt kell érteni, célszerű az adott felületet minden irányból kiporszívózzuk - így rövidebb idő alatt végezhetünk a porszívózással.

Időben cseréljük ki a porzsákot!
Figyelni kell arra, hogy ne kerüljön idegen test se a szívócsőbe, se a kefefejbe. A porszívó nem szemétszívó és nem arra tervezték, hogy papírgalacsinokat, gyufákat és más, hasonló tárgyakat szívjon fel. Az idegen testek könnyen keresztbe állhatnak a szívócsőben és eldugíthatják azt. Ugyanez történik akkor is, ha úgy porszívózunk, hogy a porzsák túlzottan megtelik a felszívott szennyeződéssel. Ilyenkor a szennyeződés már nem fér bele a porzsákba, ezért benne marad a csőben és eltömíti azt. Ez egyaránt veszélyt jelent a motorra is és a ventillátorra is. Mivel a hideg levegő nem tud bejutni, a motor melegedni kezd és a végén leég. A vevőben tudatosítani kell, hogy amint a porzsák kezd megtelni, a porszívó szívóteljesítménye fokozatosan csökken. A beszívott por eltömíti a pórusokat, ezért nehezebben tud áthatolni a levegő. Legkésőbb akkor kell kicserélnie a porzsákot, amikor a készülék kijelzi, hogy a porzsák megtelt. Ellenkező esetben a készülék túl sok energiát emészt fel. Vannak porzsák nélküli porszívók is. Ezekben a finompor hamarabb eltömíti a pórusokat, mint a nagyobb szennyeződések. Ha egy vattacsomót helyezünk be a porzsákba, a finompor először a vattába rakódik le - így tovább lehet porszívózni.

Megfelelő ápolással is csökkenthető az áramfogyasztás.
Mint minden készüléknek, a porszívónak is ápolásra van szüksége. Az ápolás biztosítja a készülék racionális és energiatakarékos működését és hosszú élettartamát. A padlókefében idővel összegyűlnek a szösz- és szálmaradványok. Ezek csökkentik a tisztítás hatékonyságát és megnövelik a készülék áramfelhasználását. A kefefejet ezért időnként ki kell tisztítani az úgynevezett fúgatisztító fúvókával. Ha a kefefejbe szálak tekeredtek, akkor ezeket vágjuk szét egy ollóval és a fúgatisztító fúvókával szívassuk ki. A kimenőlevegő-szűrőt rendszeresen vegyük ki és amilyen gyakran csak tudjuk, mossuk ki. Ha a szívócső eldugul, akkor egy bele való nehéz tárgyat, például egy golyót vagy egy kulccsomót ejtsünk bele. A legtöbb porszívócsövet hosszában át lehet fújni. A többfunkciós takarítógépek a nedves takarítás után teljesen tiszta és száraz felületet hagynak maguk után. Ha ragacsos anyagot szívott fel a készülék, akkor vizzel meg kell szívatni azért, hogy az anyag ne ragadjon le a csőben. De a normál (száraz) porszívóval nem szabad folyadékot vagy nedves szennyeződést feszippantani. A papír porzsák elázik és a szívóaggregát meghibásodik.Porszívó alkatrészek rendelése: /kofex.hu/shopMenüLinkek:

Nagykereskedelmi weboldalunk

Jelentkezés viszonteladónak

Kiskereskedelmi webáruház


Mennyit érne meg Önnek
Európa szakszerelőinek
kombinált tudása, tapasztalata?